Доцент Др. Петар Аврамовски

 • Научно истражувачка област:
  Интерна медицина
  Хирургија
  Доплер ехотомографија
 • E-mail:
  avramovski@gmail.com
  petar.avramovski@uklo.edu.mk
 • Телефон: +389 47 243 382
 • Време за прием: секој вторник во 14h
 • Наставно - научни дисциплини кои ги предава: Хирургија
 • Научно – истражувачки проекти, стручни и апликативни активности:
  Автор на глава (Aortic Pulse Wave Velocity as a Biomarker in Chronic Dialysis Patients) во книгата „Biomarkers in Kidney Disease“ во издание на Springer Netherland, а по иницијатива на Vinood B. Patel, King's College London, Oxford 2016.

  https://bolnicabitola.mk/vest.php?id=60 Автор на 129 трудови, активен учесник и орален презентер на многубројни научни конгреси и симпозијуми во земјата и странство. Ги презентирам само трудовите со фактор на влијание (IF, Impact Factor) според WEB of Science.

  Список на научни трудови "in extenso" со impact factor (IF, фактор на влијание) според Thomson Reuters Web of Science citation reports ®:

  1. Avramovski P, Sikole A. The progression of Bone Mineral Loss in Dialysis patients compared with the General Population. Korean J Intern Med 2012; 27(4): 436 – 442.
  IF = 1,729
  2. Avramovski P, Janakievska P, Sotiroski K, Sikole A. Accelerated progression of arterial stiffness in dialysis patients compared with the general population. Korеan J Intern Med 2013; 28(4): 464 – 474.
  IF = 1,729
  3. P. Avramovski, P. Janakievska, K. Sotiroski, B. Zafirova - Ivanovska, A. Sikole. Aortic pulse wave velocity is a strong predictor of all-cause and cardiovascular mortality in chronic hemodialysis patients. Ren Fail 2014; 36(2): 176-186.
  IF = 1,03
  4. Avramovski P, Avramovska M, Lazarevski M, Sikole A. Femoral neck and spine bone mineral density - Surogate amrker of aortic calcification in postmenopausal women. Anatol J Cardiol. 2016; 16(3): 202-209.
  IF = 1.19
  5. Avramovski P, Avramovska M, Sikole A. Bone Strength and Arterial Stiffness Impact on Cardiovascular Mortality in a General Population. Journal of Osteoporosis. 2016; doi:10.1155/2016/7030272.
  IF = 1,87
  6. Avramovski P, Avramovska M, Sikole A. B-flow imaging estimation of carotid and femoral atherosclerotic plaques: vessel walls rheological damage or strong predictor of cardiovascular mortality in chronic dialysis patients. Inter urol and nephrol. 2016; 48(10): 1713-1720.
  IF = 1,564

  Трудовите се цитирани вкупно 39 пати при пишување на научни трудови во други странски списанија и од други автори, Google Scholar citation indices.

  Поопширна листа од објавени научни трудови се наоѓа на следниот линк

  Активен член во уредувачкиот одбор (editorial board) на следниве странски медицински научни списанија:

  1. Austin Journal of Musculoskeletal disorders
  austinpublishinggroup.com/musculoskeletal-disorders/editorialBoard.php
  austinpublishinggroup.com/musculoskeletal-disorders/editorialBoard.php
  2.EC Ortopaedics
  https://www.ecronicon.com/orthopaedics-articles.php
  3. Global Imaging insights
  https://oatext.com/Global-Imaging-Insights-GII.php#Editorial_Board
  4. SM Musculoskeletal disorders
  http://smjournals.com/musculoskeletal-disorders/editorial-board.php
  5. EC Gynaecology
  https://oatext.com/Medical-Research-and-Innovations-MRI.php#Editorial_Board
  6. Medical Research and Inovation
  https://oatext.com/Medical-Research-and-Innovations-MRI.php#Editorial_Board
 • Редовен работен однос
  Вработен во ЈЗУ Клиничка болница „Д-р Трифун Пановски“ - Битола,
  на интерно одделение, како Примариус, Специјалист по интерна медицина,
  раководител на одделот за ехотомографија на абдомен.
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
македонски